TOPLUM SAĞLIĞI BAKIMINDAN SALGINA DİKKAT!

Covid-19 salgını ile birlikte bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüş, her alanda kendini göstermiş ve kesin bir ilaç ve aşısı bulanamadığından, insanlarımızın kendilerini koruması ve Hükümetin açıkladığı kurallara uyulması gerekir. Son üç aydır yaşadığımız zorlu süreçte, başta doktorlarımız olmak üzere, tüm sağlık çalışanlarımıza minnet borçluyuz.

1 Haziran itibariyle “kontrollü hayat” ile başlayan normalleşme görüntüleri bizleri tedirgin etmektedir. İnsanlarımızda hastalığın izin yokmuş gibi ve bana bir şey olmaz anlayışı ile hareket etmemelidir.

Maske takmak, mesafe ve hijyen kurallarına uymak en öncelikli korunma yöntemidir. Bu kuralları, geçici olarak yaşamımızın bir parçası olarak benimsemeliyiz. 

Emekliler ve yaşlılar, son üç ayda evde kalarak büyük bir özveride bulundu. Kendilerine teşekkürü borç biliyoruz. Bu kadar özverinin sonunda “bana artık bir şey olmaz ” gibi hareket ettiğimizde, yapılan bütün emekler boşa gideceği gibi, ülke olarak her açıdan risk altına girmiş oluruz.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkezi ve 113 şubemizin 15 Haziran 2020 itibariyle açılmasının ve emeklilerimize yeniden hizmet etmenin heyecanı içindeyiz. Bu hizmeti yerine getirirken, tüm kurallara taviz vermeden uymayı da bir görev olarak görmekteyiz.

Saygıdeğer emeklilerimiz,

Sorunlarınızı ve taleplerinizi yenilenen WEB sayfamızda değerlendirmek istiyoruz. Emeklilerimizin görüş ve önerileri, WEB sayfamızda yayınlanacaktır. Paylaşmak ve dayanışma içinde çalışmayı hedefliyoruz. Üyelerimizin emeklilik ile ilgili her türlü sorularını tuedbatman@hotmail.com mail adresimize göndermesini bekliyoruz. Soruların cevabına, WEB sayfasında yer alan SORU-CEVAP başlığı altında yer alan temadan rahatça ulaşabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir ayağını oluşturan Derneğimiz, emeklilerimize hizmet etmenin haklı gururunu yaşamaktadır.

Dernek olarak yapılacak bütün çalışmalarımız WEB sayfasında değerlendirilecek, televizyonların ve gazetelerin hizmetine de sunulacaktır. Emeklilerimiz, toplumun aynasıdır. Her bir insanımızın sosyal güvenlik haklarına erişmesi, sosyal devlet olmamızın da bir yükümlülüğü olarak görülmelidir.

Türkiye Emekliler Derneği ve Batmam Şubesi olarak, emeklilerimizin insanca yaşaması ve haklarının korunması ve geliştirilmesi için mücadele ediyoruz. Sosyal diyalog ile bütün sorunlarımızın çözüleceğine inanıyoruz.

Emeklilerimize ve milletimize sağlıklı günler dileriz.  

Hüseyin EKMEN

TÜED Batman Şubesi Başkanı


EMEKLİ AYLIKLARINDAKİ EŞİTSİZLİKLERE ÇÖZÜM BULUNMALI

Emeklilerin örgütlü temsilcisi olan Türkiye Emekliler Derneği, emeklilerimizin daha iyi koşullarda yaşaması için mücadele vermektedir. 13 milyona varan emeklilerimizin hak ettikleri gelir ve aylığı almaları için sosyal güvenlik sistemimizde norm ve standart birliğini esas alan mevzuat değişikliklerine gidilmelidir. Üç ayrı emeklilik sistemi olan Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR’dan gelir ve aylık alanlar arasında eşitlik kurulamadığından, haksız uygulamalar da devam etmektedir.

Sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı ve adil olması için aylığa hak kazanma koşulları ve emekli aylıklarının hesaplanmasında birlikteliği esas alan parametreler büyük önem taşımaktadır. Sigorta mevzuatında yapılan her bir değişiklik, eşitlik ilkesinden uzaklaşılmış ve emekli aylıkları arasında denge oluşturulamamıştır.

Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR’dan prim ödenmesi ve emekli aylığı hesaplamalarında bütünlük oluşturulmadığından, temel sorun bu alanda yaşanmaktadır. Sigortalılar, sürekli bir arayış içinde olmakta ve avantajlı olacak tercihler yapmaya ve kurum değiştirmeye özen göstermektedir. Yaştan en avantajlı kurum SSK, aylık yönünden tercih edilen kurum ise Emekli Sandığı’dır. Geçmişte, BAĞ-KUR’da borçlanma tanındığından, toplu prim ödemeleriyle emekli aylığı elde edilmiştir. 1 Ekim 2008 itibariyle 5510 sayılı Kanunla BAĞ-KUR’da geriye doğru borçlanmaya son verilmiş ve prim ödenme mecburiyeti getirilmiştir.

ÇÖZÜM NE?

1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında ilk defa sigortalı olacakların emekli aylıklarının hesaplanmasında esas alınan güncellenme katsayısı ve aylık bağlama oranındaki parametrelerin aylıkları koruyan bir sistem olmadığından itirazlar yapılmıştır. Türkiye Emekliler Derneği ve İşçi Konfederasyonları, aylık hesaplama kriterlerindeki güncellenme katsayısı ve aylık bağla oranının emekli aylıkların da kayıplara neden olacağından, parametrelerin değiştirilmesini ve taban emekli aylığın asgari ücretle eşitlenmesini talep etmiştir.

Bu yönde bir değişikliği gidilmediğinden, Hükümet en az emekli aylığı ödemesini önce 1.000 TL’ye, 2020 Nisan itibariyle de 1.500 TL’ye yükseltmek zorunda kalmıştır. Esas çözüm ise, taban emekli aylığı asgari ücretle eşitlenmeli ve emekli aylığı hesaplama sisteminde İNTİBAK koşullarına uygun değişikliklere gidilmesidir.

Türkiye Emekliler Derneği ve Batman Şubesi, taleplerini yetkili makamlara sunmuş; prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olanların emekli oldukları tarihlere bakılmaksızın emekli aylıklarında da eşitliğin sağlanmasını savunmaktadır. Haklı olan bu talebimize cevap verilmiş ve 6283 sayılı Kanunla 2000 öncesinde emekli olanların aylıklarında İNTİBAK yapılmış ve 1 Ocak 2013 itibariyle gösterge değerleri ve prim ödeme gün sayıları aynı olanların emekli aylıklarında eşitlik sağlanmıştır.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e teşekkürü bir borç biliyoruz. 2000 sonrasında emekli olanlara da aynı intibaklar yapılmadığından, bu kapsamda olan emeklilerimizin de mağduriyetlerinin giderilmesi için 6283 sayılı Kanun ölçülerine göre İNTİBAK yapılmalı ve bütün dönemler için emekli aylıklarında eşitlik sağlanmalıdır. Emeklisi mağdur bir kesim kalmamalıdır.  

 2000 öncesi ve 2000 sonrasında sigorta girişleri olanların emekli aylıkları, karma bir sisteme göre hesaplandığından, emekli aylıklarındaki eşitsizlikler giderek büyümüştür. Karma sistem şu demektir. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerde yürürlükte olan kanun hükümlerine göre (506, 4447 ve 5510) emekli aylıklarının hesaplanmasıdır. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı ve prim ödeme gün sayısı arttıkça, emekli aylıklarında kayıplar karşısında emekli aylığına hak kazananların şaşkınları ve itirazları Derneğimize kadar gelmekte ve bu sistemin değiştirilmesi istenmektedir.

2000 sonrasında gösterge sistemi sadece Emekli Sandığı’nda uygulandığından, SSK ve BAĞ-KUR sigortalılarının prim kazançları gösterge sistemi üzerinden değerlendirilmeli ve emekli aylıkları gösterge sistemine göre hesaplanmalıdır. Bu çözüm getirilmediği sürece, emekliler arasında eşitliği öngörecek başka bir parametre yoktur. Bu nedenle, öncelikle GÖSTERGE sistemine dönelmelidir. Sosyal güvenlikte statü farkı kaldırılmalı ve emekli aylıklarının hesaplanmasında parametreler eşitlenmelidir.

İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.

Hüseyin EKMEN

TÜED Batman Şubesi Başkanı